Naslovna › Forums › 3D Studio Max Forum › Projekat 3 – sređivanje scene enterijera
Tagged: 3d max kurs, 3ds max svetla, kvalitet vray test rendera, parametri za vray mermer materijal, saturacija tekstura vray materijal, uvw mapa u 3ds max programu, vray marble material parameters, vray plane vidljivost u renderu 3ds max 2016, vray test render primer
- This topic has 1 reply, 2 voices, and was last updated 6 years, 9 months ago by Milorad Tunić.
-
AuthorPosts
-
May 29, 2017 at 11:49 pm #1080
Imam nekoliko pitanja:
– koji su materijal parametri za mermer (kamin levo)?
– kada hocu da rotiram teksturu parketa (pravac slaganja dascica), iako sam ukljucila snap za uglove, nije mi vidljiv iznos ugla za koji rotiram?
– vray plane(znam da smo pricali) ali opet ne mogu da se snadjem sa vray properties, nema ih u desnom kliku(napomena, koristim Max 2016 verziju)? Koja bese druga opcija?
– nebo se cas vidi cas ne vidi u viewportu, greska u programu mozda?
– kako kreiram svetla u spustenom plafonu?
– leva polovina test rendera je ispala tackasta, zasto, mozda polozaj sunca utice?
– u zadatku mi nisi napisao da napravim Dome svetlo, jel treba?
– takodje, da li mogu nekako u materijal editoru da smanjim zutu boju parketa, tj. da bude manje zut?Hvala!
Veliki Pozdrav,
BrankaApril 29, 2018 at 11:34 pm #1083Zdravo Branka,
Hvala na poslatom projektu.
Parametri za materijal mermer su sledeći:
– tekstura – potražite na google-u “marble texture seamless” i preuzetu teksturu ubacite u Diffuse boju
– reflect – podesite boju refleksije na svetlo sivu (intenzitet boje 180)
– r.glossiness – mutnoću refleksije podesite na oko 0.9Rotiranje mape za parket možete vršiti na neki od sledećih načina:
– uključite dugme Rotate i unesite broj 90 u polje Z pri dnu ekrana,
– kliknite na slovo M pored Diffuse boje u Material Editor-u i u polje W unesite broj 90.Vidljivost VRay plane objekta:
– selektujte VRay plane objekat,
– otvorite parametre rendera (Render setup prozor),
– uđite u karticu Settings,
– kliknite na dugme Default kako bi se prikazale napredne opcije,
– skrolujte na dole i pronađite opciju Object settings
– uključite opcije > Matte object i Matte for refl/refr, isključite opcije > Visible in reflections i Visible in refractionsNestajanje neba iz radne površine:
– nestajanje neba bi moglo da se dešava zbog greške u programu,
– možete da mi javite da li nebo nestaje kada prelazite u Top / Front / Left prikaze ili nestaje šta god da radite?Svetla u spuštenom plafonu:
– u Top prikazu kreirajte svetlo VRayLight,
– u Front prikazu podignite kreirano svetlo tako da bude odmah ispod plafona,
– u Modify panelu ovog svetla podesite merne jedinice na W, jačinu na oko 10W do 30W,
– Mode prebacite na Temperature i temperaturu na oko 4000 do 4500Leva polovina test rendera:
– tačke su zastupljenije u nekom delu pošto su se portali koji se postavljaju na prozore slučajno pomerili u sred prostorije,
– čim pomerite portale sa spoljne strane prostorije, količina tačkica (noise) će biti ravnomerna na celom renderu.Dome svetlo:
– slučajno sam zaboravio da dodam Dome u zadatak,
– možete ga slobodno kreirati i ubaciti nebo u njega.Kako da podesite parket da bude manje žut (smanjenje saturacije boja):
– kliknite na materijal za parket u Material Editor-u,
– pored Diffuse boje kliknite na kvadrat sa slovom M,
– u desnom delu kliknite na dugme Bitmap i iz liste pronađite Color correction mapu,
– potvrdite klikom na OK da se slika parketa ne briše već se modifikuje,
– sada skrolujte na dole i pronađite klizač Saturation i vucite ga ulevo.Osvetljenost fotografije:
– iz menija Rendering otvorite prozor Environment,
– u oblasti Exposure control izaberite iz padajuće liste opciju “VRay exposure control“,
– Shutter speed podesite na 40-50 a White ballance na neutral.Što se tiče parketa, bilo bi dobro da eliminišete odbijanje toplih boja od njega. U Material Editoru selektujte materijal Parket, sa desne strane kliknite na dugme VRayMtl i iz liste pronađite VRay materijal pod nazivom VRayOverrideMtl. Nakon kreiranja ovog materijala u prvom slotu će se nalaziti klasičan materijal za parket koji ste ranije kreirali, a u slot GI prevucite neutralno sivi materijal.
Zbog jakog svetla u enterijeru koje dopire iz pravca prozora/neba potrebno je dauključite opciju koja će uravnotežit previše osvetljene delove fotografije. Kako biste ovo uradili potrebno je da otvorite prozor Render setup > kartica VRay > oblast Color mappint > dugme Default za napredne opcije > iz padajuće liste izaberite Exponential.
Kada unesete ove izmene možete mi poslati još jedan test render. Ukoliko sve bude u redu, prelazimo na sledeću tj. poslednju fazu projekta. Test render bi trebalo da izgleda ovako:
Za dodatna pitanja nas slobodno kontaktirajte ovde na forumu ili mejlom.
Pozdrav,
Milorad
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.