Projekat 3 – sređivanje scene enterijera

Naslovna Forums 3D Studio Max Forum Projekat 3 – sređivanje scene enterijera

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Branka Ožegović
    Participant

Imam nekoliko pitanja:
      – koji su materijal parametri za mermer (kamin levo)?
      – kada hocu da rotiram teksturu parketa (pravac slaganja dascica), iako sam ukljucila snap za uglove, nije mi vidljiv iznos ugla za koji rotiram?
      – vray plane(znam da smo pricali) ali opet ne mogu da se snadjem sa vray properties, nema ih u desnom kliku(napomena, koristim Max 2016 verziju)? Koja bese druga opcija?
      – nebo se cas vidi cas ne vidi u viewportu, greska u programu mozda?
      – kako kreiram svetla u spustenom plafonu?
      – leva polovina test rendera je ispala tackasta, zasto, mozda polozaj sunca utice?
      – u zadatku mi nisi napisao da napravim Dome svetlo, jel treba?
      – takodje, da li mogu nekako u materijal editoru da smanjim zutu boju parketa, tj. da bude manje zut?

Hvala!
      Veliki Pozdrav,
      Branka

3d-max-kurs-test-render-branka-ozegovic-arhitektonska-vizualizacija

Milorad Tunić
      Keymaster

Zdravo Branka,

Hvala na poslatom projektu.

Parametri za materijal mermer su sledeći:
        – tekstura – potražite na google-u “marble texture seamless” i preuzetu teksturu ubacite u Diffuse boju
        – reflect – podesite boju refleksije na svetlo sivu (intenzitet boje 180)
        – r.glossiness – mutnoću refleksije podesite na oko 0.9

Rotiranje mape za parket možete vršiti na neki od sledećih načina:
        – uključite dugme Rotate i unesite broj 90 u polje Z pri dnu ekrana,
        – kliknite na slovo M pored Diffuse boje u Material Editor-u i u polje W unesite broj 90.

Vidljivost VRay plane objekta:
        – selektujte VRay plane objekat,
        – otvorite parametre rendera (Render setup prozor),
        – uđite u karticu Settings,
        – kliknite na dugme Default kako bi se prikazale napredne opcije,
        – skrolujte na dole i pronađite opciju Object settings
        – uključite opcije > Matte object i Matte for refl/refr, isključite opcije > Visible in reflections i Visible in refractions

Nestajanje neba iz radne površine:
        – nestajanje neba bi moglo da se dešava zbog greške u programu,
        – možete da mi javite da li nebo nestaje kada prelazite u Top / Front / Left prikaze ili nestaje šta god da radite?

Svetla u spuštenom plafonu:
        – u Top prikazu kreirajte svetlo VRayLight,
        – u Front prikazu podignite kreirano svetlo tako da bude odmah ispod plafona,
        – u Modify panelu ovog svetla podesite merne jedinice na W, jačinu na oko 10W do 30W,
        – Mode prebacite na Temperature i temperaturu na oko 4000 do 4500

Leva polovina test rendera:
        – tačke su zastupljenije u nekom delu pošto su se portali koji se postavljaju na prozore slučajno pomerili u sred prostorije,
        – čim pomerite portale sa spoljne strane prostorije, količina tačkica (noise) će biti ravnomerna na celom renderu.

Dome svetlo:
        – slučajno sam zaboravio da dodam Dome u zadatak,
        – možete ga slobodno kreirati i ubaciti nebo u njega.

Kako da podesite parket da bude manje žut (smanjenje saturacije boja):
        – kliknite na materijal za parket u Material Editor-u,
        – pored Diffuse boje kliknite na kvadrat sa slovom M,
        – u desnom delu kliknite na dugme Bitmap i iz liste pronađite Color correction mapu,
        – potvrdite klikom na OK da se slika parketa ne briše već se modifikuje,
        – sada skrolujte na dole i pronađite klizač Saturation i vucite ga ulevo.

Osvetljenost fotografije:
        – iz menija Rendering otvorite prozor Environment,
        – u oblasti Exposure control izaberite iz padajuće liste opciju “VRay exposure control“,
        – Shutter speed podesite na 40-50 a White ballance na neutral.

Što se tiče parketa, bilo bi dobro da eliminišete odbijanje toplih boja od njega. U Material Editoru selektujte materijal Parket, sa desne strane kliknite na dugme VRayMtl i iz liste pronađite VRay materijal pod nazivom VRayOverrideMtl. Nakon kreiranja ovog materijala u prvom slotu će se nalaziti klasičan materijal za parket koji ste ranije kreirali, a u slot GI prevucite neutralno sivi materijal.

Zbog jakog svetla u enterijeru koje dopire iz pravca prozora/neba potrebno je dauključite opciju koja će uravnotežit previše osvetljene delove fotografije. Kako biste ovo uradili potrebno je da otvorite prozor Render setup > kartica VRay > oblast Color mappint > dugme Default za napredne opcije > iz padajuće liste izaberite Exponential.

Kada unesete ove izmene možete mi poslati još jedan test render. Ukoliko sve bude u redu, prelazimo na sledeću tj. poslednju fazu projekta. Test render bi trebalo da izgleda ovako:

3d-max-kurs-test-render-branka-ozegovic-arhitektonska-vizualizacija-1

Za dodatna pitanja nas slobodno kontaktirajte ovde na forumu ili mejlom.

Pozdrav,

Milorad

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
      • You must be logged in to reply to this topic.